Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een steeds populairdere manier om op een duurzame manier energie op te wekken. Maar is uw dak wel geschikt voor zonnepanelen? In deze FAQ gaan we hier dieper op in, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Vrijwel elk dak is geschikt

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vrijwel elk dak dat sterk genoeg is, is geschikt voor zonnepanelen. Voor de werking van zonnepanelen is namelijk daglicht nodig, en dat is er zelfs op bewolkte dagen. Natuurlijk is de opbrengst wel hoger op zonnige dagen én bij optimale plaatsing.

Optimale plaatsing op een schuin dak

Heeft u een schuin dak? Dan plaatst u de panelen bij voorkeur op het oosten en westen of op het zuiden. De panelen kunnen geplaatst worden met een maximale hellingshoek van 60 graden. Een hoek van 35 graden is echter het meest optimaal. De meeste daken in Nederland hebben trouwens een hellingshoek van 35 tot 40 graden, dus de kans is groot dat uw dak geschikt is.

Platte daken: frames en micro-omvormers

Op een plat dak leggen we de panelen op een frame. Het dak moet wel sterk genoeg zijn om het gewicht te dragen. Houd hier dus rekening mee als u overweegt om zonnepanelen op uw platte dak te plaatsen.

Ligt een deel van de panelen op uw platte dak een groot deel van de dag in de schaduw? Dan is het raadzaam om micro-omvormers te plaatsen. Deze zorgen ervoor dat de opbrengst voor ieder paneel apart wordt geoptimaliseerd, waardoor u geen energieverlies hebt door de schaduw.

Schaduw

Schaduw op uw dak is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het plaatsen van zonnepanelen. Bomen, schoorstenen en andere objecten kunnen schaduw op uw dak werpen, waardoor de opbrengst van uw zonnepanelen vermindert.

Er zijn een aantal manieren om de impact van schaduw te minimaliseren:

  • Plaats de panelen op een deel van uw dak dat zo min mogelijk schaduw ontvangt. Dit kan betekenen dat u de panelen op een andere plaats op uw dak moet plaatsen dan u in eerste instantie had gedacht.
  • Gebruik micro-omvormers. Zoals al eerder gezegd, zorgen micro-omvormers ervoor dat de opbrengst van elk paneel apart wordt geoptimaliseerd. Dit betekent dat de panelen die in de schaduw liggen nog steeds energie kunnen opwekken, zij het minder dan de panelen die in de zon liggen.
  • Overweeg om optimizers te gebruiken. Optimizers werken op een vergelijkbare manier als micro-omvormers, maar ze zijn minder efficiënt. Ze kunnen echter een goedkopere optie zijn als u slechts een paar panelen hebt die in de schaduw liggen.

Hoeveel stroom ga ik opwekken?

De hoeveelheid stroom die u opwekt met uw zonnepanelen hangt af van een aantal factoren, waaronder:

  • Het aantal zonnepanelen dat u installeert. Hoe meer panelen u installeert, hoe meer stroom u opwekt.
  • Het type zonnepanelen dat u kiest. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, met verschillende rendementen.
  • De hoeveelheid zonlicht die uw dak ontvangt. Hoe meer zonlicht uw dak ontvangt, hoe meer stroom u opwekt.
  • De oriëntatie van uw dak. Daken die op het zuiden gericht zijn, ontvangen het meeste zonlicht en wekken dus de meeste stroom op.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van zonnepanelen, waaronder:

  • U bespaart geld op uw energierekening. Zonnepanelen wekken uw eigen stroom op, waardoor u minder of geen stroom hoeft te kopen van uw energieleverancier.
  • U vermindert uw CO2-voetafdruk. Zonnepanelen zijn een schone energiebron, dus u helpt het milieu te beschermen door ze te gebruiken.
  • U verhoogt uw energie onafhankelijkheid. Met zonnepanelen bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit kan een groot voordeel zijn bij stroomstoringen of als de energieprijzen stijgen.
  • Uw woning wordt meer waard. Woningen met zonnepanelen zijn doorgaans meer waard dan woningen zonder zonnepanelen.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. De gemiddelde prijs voor een compleet systeem van 10 zonnepanelen met micro-omvormers, inclusief installatie, ligt rond de €5.250. De precieze kosten hangen af van een aantal factoren, waaronder:

  • Het aantal zonnepanelen dat u installeert. Hoe meer panelen u installeert, hoe hoger de kosten.
  • Het type zonnepanelen dat u kiest. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, met verschillende prijskaartjes.
  • Het installatiebedrijf dat u kiest. Verschillende installatiebedrijven hanteren verschillende tarieven.

Subsidies en financiering

Hoewel er geen directe subsidie meer beschikbaar is voor zonnepanelen, zijn er nog steeds mogelijkheden om de aankoop ervan betaalbaarder te maken. Een optie is de Energiebespaarlening, waarmee u energiebesparende maatregelen in uw huis kunt financieren. Bovendien is de btw op zonnepanelen sinds 2023 0%, maar dit geldt alleen voor installaties op woningen of bijgebouwen daarvan.

Een andere interessante regeling is de salderingsregeling, waarbij u zelfgeproduceerde elektriciteit kunt leveren aan het elektriciteitsnet en dit kunt verrekenen met uw verbruik op andere momenten. Zo blijven zonnepanelen een aantrekkelijke investering voor het verlagen van uw energiekosten en het verduurzamen van uw woning.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen is doorgaans 4 tot 8 jaar. Dit betekent dat u de investering die u hebt gedaan in zonnepanelen binnen 4 tot 8 jaar hebt terugverdiend met de besparingen op uw energierekening.

Conclusie

Met de dalende kosten van zonnepanelen en diverse financieringsmogelijkheden, blijven zonnepanelen een verstandige investering voor wie duurzamer wil leven en kosten wil besparen. Hoewel directe subsidies momenteel ontbreken, bieden regelingen zoals de Energiebespaarlening en de btw-vrijstelling voor zonnepanelen op woningen nog steeds financiële ondersteuning. Bovendien maakt de salderingsregeling het mogelijk om zelfgeproduceerde elektriciteit te benutten en te verrekenen, waardoor zonnepanelen een aantrekkelijke optie blijven voor het verlagen van energiekosten en het verduurzamen van uw woning. Met een terugverdientijd van doorgaans 4 tot 8 jaar bieden zonnepanelen niet alleen een groene toekomst, maar ook een rendabele investering op de lange termijn.

Benieuwd of zonnepanelen iets voor u zijn?

Neem dan contact op met Duurzaam Plus voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. We bekijken uw dak en maken een plan op maat, zodat u zeker weet of zonnepanelen een goede investering voor u zijn.

Duurzaam Plus: dé specialist in zonnepanelen

Duurzaam Plus is dé specialist in zonnepanelen en verduurzamen van uw woning. We hebben al een aanzienlijk aantal woningen voorzien van zonnepanelen en we weten dus alles over de voordelen en mogelijkheden van deze duurzame energiebron.

Onze adviseurs staan u graag te woord en helpen u bij het maken van de juiste keuze. We bekijken uw dak en maken een vrijblijvende offerte op maat. Daarnaast regelen we ook de installatie van de zonnepanelen, zodat u nergens omkijken naar hebt.

Neem contact met ons op voor meer informatie:

Heeft u een vraag en is deze nog niet beantwoord in onze FAQ?
Laat het ons weten, wij komen bij u terug met het antwoord op uw vraag!

Bel direct met Mike of Bas op 073 782 01 09
Contact

We helpen u graag om uw woning te verduurzamen!