Hoe werkt salderen? Een complete gids voor teruglevering van energie

Salderen wat is dat nu eigenlijk?

Wij bespreken de belangrijkste vragen over salderen. We beginnen met een uitleg over wat salderen is en hoe het werkt. Vervolgens gaan we in op hoe zonnepanelen werken en hoe teruglevering werkt. Daarna bespreken we de salderingsregeling en hoe deze wordt afgebouwd tot en met 2030. We leggen ook uit wat de terugverdienperiode is en hoe je je kunt voorbereiden op de toekomst met een thuisbatterij. Tot slot bespreken we hoe lang panelen meegaan.

Heb je zonnepanelen en is het buiten licht? Heb je zonnepanelen en is het buiten licht? Dan gebruiken de apparaten in je huis zonnestroom. Direct van de zonnepanelen.

Is het donker of verbruik je meer stroom dan dat de zonnepanelen op dat moment opwekken? Dan komt de rest uit het net.

Produceren jouw zonnepanelen meer stroom dan je op dat moment verbruikt in huis? Dan lever je wat je over hebt terug aan het net. Je energieleverancier berekent hoeveel stroom je hebt afgenomen en hoeveel je teruglevert. En aan het eind betaal je dus alleen de netto stroom die je hebt afgenomen.

Als het donker is, profiteer je dus van de stroom die je overdag hebt opgewekt.

De salderingsregeling geldt nog tot 2030. Tot 2025 verandert er helemaal niets. Daarna wordt het langzaam afgebouwd. Er is geen reden om te wachten met zonnepanelen. Elk jaar dat je dus wacht, heb je niet geprofiteerd van de regels die er nu zijn.

Het afbouwen gebeurt als volgt:

2023: 100%
2024: 100%
2025: 64%
2026: 64%
2027: 55%
2028: 46%
2029: 37%
2030: 28%
2031: 0%

Je kan natuurlijk altijd werken met een thuisbatterij om het afbouwen van de salderingsregeling op te vangen. Ook zonder de salderingsregeling en/of thuisbatterij zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering die zichzelf terugverdient!

Je verdient zonnepanelen binnen 4 à 5 jaar terug. Na die tijd heb je dus een soort gratis stroom.

Onze systemen zijn al helemaal voorbereid op de toekomst met een thuisbatterij. Mocht je dus in de toekomst met een thuisbatterij willen gaan werken, dan kan dat met onze zonnepanelen!

Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee.

Heb je een vraag en is deze nog niet beantwoord in onze FAQ?
Laat het ons weten, wij komen bij je terug met het antwoord op jouw vraag!

Contact