Hoe werkt salderen? Een complete gids voor teruglevering van energie

Salderen wat is dat nu eigenlijk?

Wij bespreken de belangrijkste vragen over salderen. We beginnen met een uitleg over wat salderen is en hoe het werkt. Vervolgens gaan we in op hoe zonnepanelen werken en hoe teruglevering werkt. Daarna bespreken we de salderingsregeling en hoe deze wordt afgebouwd tot en met 2030. We leggen ook uit wat de terugverdienperiode is en hoe u zich kunt voorbereiden op de toekomst met een thuisbatterij. Tot slot bespreken we hoe lang panelen meegaan.

Heeft u zonnepanelen en is het buiten licht? Heeft u zonnepanelen en is het buiten licht? Dan gebruiken de apparaten in uw huis zonnestroom. Direct van de zonnepanelen.

Is het donker of verbruikt u meer stroom dan dat de zonnepanelen op dat moment opwekken? Dan komt de rest uit het net.

Produceren uw zonnepanelen meer stroom dan u op dat moment verbruikt in huis? Dan levert u wat u over hebt terug aan het net. Uw energieleverancier berekent hoeveel stroom u hebt afgenomen en hoeveel u teruglevert. En aan het eind betaalt u dus alleen de netto stroom die u hebt afgenomen.

Als het donker is, profiteert u dus van de stroom die u overdag hebt opgewekt.

De salderingsregeling geldt nog tot 2030. Tot 2025 verandert er helemaal niets. Daarna wordt het langzaam afgebouwd. Er is geen reden om te wachten met zonnepanelen. Elk jaar dat u dus wacht, hebt u niet geprofiteerd van de regels die er nu zijn.

Het afbouwen gebeurt als volgt:

2023: 100%
2024: 100%
2025: 64%
2026: 64%
2027: 55%
2028: 46%
2029: 37%
2030: 28%
2031: 0%

U kunt natuurlijk altijd werken met een thuisbatterij om het afbouwen van de salderingsregeling op te vangen. Ook zonder de salderingsregeling en/of thuisbatterij zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering die zichzelf terugverdient!

U verdient zonnepanelen binnen 4 à 5 jaar terug. Na die tijd hebt u dus een soort gratis stroom.

Onze systemen zijn al helemaal voorbereid op de toekomst met een thuisbatterij. Mocht u dus in de toekomst met een thuisbatterij willen gaan werken, dan kan dat met onze zonnepanelen!

Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee.

Heeft u een vraag en is deze nog niet beantwoord in onze FAQ?
Laat het ons weten, wij komen bij u terug met het antwoord op uw vraag!

Contact