Thuisbatterij voor zonnepanelen: zonne-energie opslaan

Een thuisbatterij werkt samen met uw zonnepanelen om zonne-energie op te slaan. Met een thuisbatterij kunt u de stroom die uw panelen overdag opwekken later gebruiken. Zo heeft u bijvoorbeeld ’s avonds energie, als de zon niet meer schijnt. Hierdoor bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kunt u optimaal profiteren van groene stroom.

In dit artikel leggen we uit wat een thuisbatterij is, welke voordelen het heeft en waar u op moet letten bij de aanschaf. Zo kunt u bepalen of dit een goede investering is voor de komende jaren.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat de energie op die uw zonnepanelen overdag opwekken. Wanneer de zon schijnt, wordt de opgewekte stroom opgeslagen in de accu voor zonnepanelen.

Deze energie kan op een later moment worden gebruikt, bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts. Dit proces wordt ook wel het opslaan van zonne-energie genoemd.

Door zelf opgewekte stroom op te slaan, maakt u uw huis minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Hoeveel energie kunt u opslaan?

De hoeveelheid energie die een thuisbatterij kan opslaan, hangt af van de capaciteit van de batterij. Voor een gemiddeld huishouden is een batterij van 5 tot 10 kWh meestal voldoende om een groot deel van de opgewekte stroom te benutten.

  • Voorbeeld: Een thuisbatterij van 10 kWh kan bijna genoeg energie opslaan voor een dag stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Hierdoor kunt u op zonnige dagen bijna volledig op eigen energie draaien. Op jaarbasis kan de batterij 40-50% van uw totale stroomverbruik dekken, afhankelijk van hoeveel zonnestroom u opwekt en verbruikt.

Energie opslaan met een dynamisch energiecontract

Als u een dynamisch energiecontract hebt, kan een thuisbatterij u helpen om geld te besparen en verdienen. U kunt de batterij opladen wanneer de kosten voor elektriciteit laag zijn en de opgeslagen energie gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn. Zo kunt u op de onbalansmarkt handelen en profiteert u optimaal van de schommelingen in de energieprijzen.

Diagram van een thuisbatterij die energie opslaat van zonnepanelen en het huis van stroom voorziet bij nieuwe zonnepanelen.
Diagram van een thuisbatterij die energie opslaat van zonnepanelen en het huis van stroom voorziet bij bestaande zonnepanelen.
Huiseigenaar die energiebesparing monitort met zonnepanelen en een thuisbatterij.

A title

Image Box text

Voordelen van een thuisbatterij

Een thuisbatterij biedt meerdere voordelen, vooral in combinatie met zonnepanelen. Hiermee kunt u meer van uw eigen zonne-energie gebruiken en bespaart u geld op uw stroomrekening.

Waar moet u op letten bij de aanschaf?

Een thuisbatterij is een grote investering, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken. Er zijn een paar dingen waar u op moet letten.

Capaciteit van de accu

De capaciteit van de accu bepaalt hoeveel energie u kunt opslaan. Het is belangrijk om te kiezen voor een batterij met voldoende opslagruimte om aan uw dagelijkse stroomverbruik te voldoen. Grotere batterijen zijn duurder, maar kunnen meer energie opslaan.

  • Tip: Kies een batterij met minimaal 10 jaar garantie en een hoog rendement bij het opslaan van energie. Dit zorgt ervoor dat u jarenlang kunt profiteren van uw investering.

Kosten en besparingen

Hoewel een thuisbatterij duur kan zijn, zijn er ook besparingen mogelijk. Met een goede batterij kunt u jaarlijks flink besparen op uw stroomrekening. Bovendien kunnen sommige subsidies en kortingen op belastingen helpen om de kosten te verlagen. Wanneer u gaat handelen met de thuisbatterij regelen wij de btw terruggave voor u.

Elektrische auto opgeladen met zonne-energie van een thuisbatterij.

A title

Image Box text

Thuisbatterij en elektrische auto

Heeft u een elektrische auto? Dan kan een thuisbatterij extra voordelen bieden. U kunt de energie die door uw zonnepanelen wordt opgewekt, gebruiken om uw auto op te laden. Dit maakt u nog minder afhankelijk van het net en vermindert de kosten van elektrisch rijden.

Groene stroom gebruiken voor uw auto

Met een thuisbatterij zorgt u ervoor dat uw elektrische auto wordt opgeladen met groene stroom. Hierdoor draagt u bij aan een duurzamere toekomst.

  • Voorbeeld: Bij gemiddeld gebruik kan een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh genoeg stroom leveren om uw elektrische auto 50 tot 100 kilometer extra actieradius te geven.

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

De prijs ligt meestal tussen €4.500 en €7.500, afhankelijk van de capaciteit.

Voor de meeste huishoudens is volledig off-grid gaan niet haalbaar, maar een thuisbatterij vermindert wel uw afhankelijkheid.

Meestal tussen de 10 en 15 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik.

Ja, u kunt energie opslaan wanneer de prijzen laag zijn en gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn. Een dynamisch contract heeft u ook nodig om te kunnen handelen op de onbalansmarkt.

Conclusie

Een thuisbatterij is een slimme investering zowel met als zonder zonnepanelen. Hiermee kunt u de energie die u zelf opwekt, beter benutten en minder afhankelijk worden van het net. Of u nu energie wilt opslaan voor later gebruik, geld wilt besparen op uw energierekening, of uw elektrische auto met groene stroom wilt opladen – een thuisbatterij biedt veel voordelen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend advies.