fbpx

“Duurzame energie opwekken: essentieel voor mens en milieu”

Duurzame energie opwekken: essentieel voor mens en milieu 

In een wereld waarin we steeds meer te maken krijgen met energietekorten is het belangrijker dan ooit om te kijken naar nieuwe manieren van energieopwekking. Duurzame of groene energie is, in tegenstelling tot fossiele energie, onuitputbaar en komt van natuurlijke bronnen zoals zon, wind, bodem, of water. Naast dat deze vorm van energie oneindig is en niet op kan raken, heeft het ook nog eens een positieve impact op onze aarde. Zo stoot duurzame energie geen CO2 uit en draagt het niet bij aan luchtvervuiling, waardoor we met het gebruik ervan bijdragen aan een betere wereld voor onszelf, onze omgeving, en toekomstige generaties. Maar hoe werkt het opwekken van groene energie nu precies? En op welke manier kunt u dit zelf doen? U leest het in deze blog. 

Zelf duurzame stroom opwekken met zonnepanelen 

Het gebruik van zonnepanelen is een toegankelijke manier om zelf thuis stroom op te wekken. De zonnecellen in de panelen vangen zonlicht op en zetten dit om in stroom. Omdat deze nog niet te gebruiken is in huis is er een omvormer nodig, die de opgewekte stroom omzet in een bruikbare variant. Met zonnepanelen kan het hele jaar door stroom opgewekt worden, als is dit de ene dag meer dan de ander. Als u meer stroom opwekt dan gebruikt, levert u deze terug via het elektriciteitsnet. Aan het eind van het jaar wordt de door u geleverde hoeveelheid stroom dan verrekend met de hoeveelheid afgenomen stroom. 

Door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen wordt er minder stroom afgenomen en zullen de energiekosten aanzienlijk lager uitvallen. Zo wordt er niet alleen bespaard op de energierekening, maar bent u ook nog eens minder afhankelijk van de energieleverancier en heeft zo dus minder last van de alsmaar stijgende energieprijzen. Een goede investering dus, niet alleen in het heden maar ook zeker voor de toekomst. 

Wilt u weten welk type en welke hoeveelheid zonnepanelen het best bij uw situatie past? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag om de overstap naar duurzaamheid te maken en komen dan ook graag langs voor een vrijblijvend adviesgesprek! 

Duurzame energie opwekken met een warmtepomp

Een andere manier om zelf duurzame energie op te wekken, is het gebruik van een warmtepomp. Deze onttrekt warmte uit de omgeving en gebruikt dit om uw woning te verwarmen. Zo neemt de warmtepomp de taak van een cv-ketel over en kan deze gedeeltelijk of zelfs volledig vervangen worden, waardoor uw gasverbruik aanzienlijk daalt. Omdat de warmtepomp werkt op stroom, zal uw stroomverbruik wel stijgen. Echter kost stroom veel minder dan gas, waardoor de energierekening flink lager zal uitvallen. Wanneer u zelf stroom opwekt door gebruik van zonnepanelen, is dit zelfs gratis. Daarnaast is stroom, in het bijzonder groene stroom uit zonlicht, een duurzaam alternatief voor gas, wat een fossiele brandstof is. Zo verlaagt u de CO2-uitstoot aanzienlijk en draagt zo bij aan een groene en betere wereld voor deze en toekomstige generaties. 

Subsidies en regelingen 

Omdat de overheid de overstap naar duurzaamheid wil stimuleren, zijn er financiële regelingen getroffen. Wanneer u kiest voor zonnepanelen, krijgt u de BTW terug voor zowel de aanschaf als installatie. Hiermee wordt deze aankoop 21% goedkoper. Daarnaast is het mogelijk om geld te lenen om zonnepanelen te kopen, via de Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Voor de aanschaf van een warmtepomp is er zelfs een subsidie beschikbaar. Dit maakt de warmtepomp een aantrekkelijk alternatief wanneer het tijd is om uw cv-ketel te vervangen. Hoeveel subsidie u hiervoor kan krijgen, hangt af van het type warmtepomp en het vermogen hiervan.